Krem z selera i trawy

A to feler? Niekoniecznie! Myślę, że seler jest mało docenianym warzywem w polskiej kuchni. Trzeba popracować nad jego prasą! Z tego powodu przesyłam Wam prawdziwie zerowastowy szybki przepis na zupę-krem z selera i… gara trawy.

Czego potrzebujemy (na 6 porcji zupy)?

  • 2 młodych selerów wraz z liśćmi (czyli z naszą trawą)
  • 200 ml śmietany (może być sojowa, można ją także zastąpić małą puszką mleka kokosowego)
  • bulionu (ja użyłam bulionu resztkowego, o którym pisałam już tu i tu; w tej wersji w bulionie wylądowały obierki z marchewki i kalarepy, trochę zachowanych po skrojeniu szczypioru dymek oraz oczywiście obierki z selera; do smaku wrzuciłam 2 suszone grzyby, 2 łyżki ciemnego sosu sojowego, parę liści laurowych, dwie papryczki chili, trochę ziela angielskiego, anyżu i goździków oraz gałązkę rozmarynu)
  • sól, papryka słodka i papryka ostra

Do podania:

  • 2 jajka
  • 150 g młodych ziemniaków w mundurkach (mogą być też stare i obrane, ale wtedy nie będą tak pięknie wyglądać w zielonej zupie)

Co należy zrobić?

  1. Ugotuj bulion. Bulion powinien gotować się około 2,5 h.
  2. Obierz i pokrój selera. W zupie powinny się gotować i bulwy, i liście.
  3. Pokrojone warzywa zalej bulionem. Jeśli nie masz czasu gotować bulionu, podsmaż warzywa na niewielkiej ilości oleju i dopraw przyprawami wymienionymi w przepisie na bulion oraz słodką i ostrą papryką, a następnie zalej wodą.
  4. Dopraw zupę solą oraz papryką ostrą i słodką wedle uznania (ja dodałam po 2 łyżeczki każdej). Gotuj warzywa w bulionie, dopóki nie zmiękną (około 15-20 minut).
  5. Zblenduj zupę.
  6. Zabiel zupę śmietaną. Uwaga! Śmietanę należy zahartować, żeby się nie zważyła. Aby to zrobić przekładamy śmietanę do miski i dodajemy do niej odrobinę gorącej zupy, mieszamy i powtarzamy proces. Dopiero tak przygotowaną śmietanę wlewamy do garnka. Można nie dokładać także śmietany od razu. Gdy chcesz podgrzać porcję zupy, wystarczy, że dołożysz do niej łyżkę śmietany, kiedy zupa jest jeszcze zimna i dobrze rozmieszasz.
  7. Ugotuj jajka i ziemniaki w mundurkach.
  8. Podawaj zupę z pokrojonymi ziemniakami i jajkiem.

Zupa ma dosyć wyrazisty smak. Jest lekko pikantna i po jej zjedzeniu zostaje w ustach wyraźny smak selera (dobra wiadomość dla fanów tego warzywa). Żeby go złagodzić, można dodać mniej liści (np. tylko z jednej bulwy) albo dodać więcej śmietany (dobra wiadomość dla antyfanów selera). Mój domowy przeciwnik selera jadł zupę ze smakiem, mimo – jak to określił – wyraźnego aftersmaku. 🙂

Makro (dla 1 porcji):

  • białko 20 g
  • tłuszcze 18 g
  • węgle 43 g
  • 400 kcal
Krem z selera i trawy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry