Jagielnik chałwowo-orzechowy bez pieczenia

Lubię słodycze, lubię orzechy i lubię chałwę. Lubię także nie czuć wyrzutów sumienia, kiedy zajadam się pysznościami. Dlatego poskładałam różne znalezione w Internecie przepisy na jagielnik i stworzyłam ciasto, które w mniejszej porcji można zjeść na deser bez wyrzutów sumienia, a w większej – zastąpić nim posiłek.

Czego potrzebujemy?

  • 120 g kaszy jaglanej
  • 400 ml mleka kokosowego light
  • 400 ml mleka owsianego (lub innego)
  • 100 g chałwy waniliowej
  • 140 g orzechów laskowych
  • 100 g migdałów
  • 100 g suszonych daktyli
  • 40 g ksylitolu lub innego słodzidła (opcjonalnie)
  • sezonowe owoce do dekoracji (u mnie 50 g czerwonych porzeczek, 30 g borówek i kilka wiśni)

Co należy zrobić?

1. Ugotuj kaszę jaglaną w mleku kokosowym i mleku owsianym. Gdy mleko trochę się podgrzeje, dodaj chałwę i ksylitol. Kiedy kasza wciągnie już prawie całe mleko, zdejmij ją z ognia i przykryj, żeby mogła zaabsorbować resztę płynu. Wtedy na pewno się nie przypali. Pamiętaj, żeby w czasie gotowania często mieszać kaszę.

2. Namocz daktyle w gorącej wodzie przez ok. 20 minut.

3. Orzechy laskowe wrzuć do piekarnika na 15 minut na 100 stopni, żeby odeszła z nich skóra. Po wyjęciu orzechów z piekarnika, obierz je. Jeśli część skóry nie będzie chciała odejść, nie przejmuj się tym.

3. Zblenduj orzechy laskowe i migdały na mąkę. Dodaj namoczone daktyle i blenduj dalej. Masa powinna być plastyczna, ale nie płynna. Jeśli się nie lepi, dodaj odrobinę wody.

4. Wyłóż formę do ciasta papierem do pieczenia, a następnie rozłóż orzechową warstwę. Wstaw ją na jakiś czas do lodówki.

5. Gdy kasza jaglana przestygnie, wyłóż ją na warstwę orzechową.

6. Wygładź mokrą łyżką wierzch tarty.

7. Udekoruj ciasto owocami.

8. Wstaw jagielnik do lodówki na kilka godzin. Jeśli nie możesz się doczekać, nie przejmuj się walorami estetycznymi i jedz od razu!

Wartości odżywcze

Mała porcja (ciasto podzielone na 12 kawałków):

  • 6 g białka
  • 15 g tłuszczu
  • 27 g węglowodanów
  • 260 kcal

Duża porcja (ciasto podzielona na 8 kawałków):

  • 9 g białka
  • 22 g tłuszczu
  • 41 g węglowodanów
  • 390 kcal
Jagielnik chałwowo-orzechowy bez pieczenia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry