Gołąbki z kaszą jęczmienną, soczewicą i sosem grzybowym

Gołąbki kojarzą się z mozolnym przygotowaniem i wyczekiwaniem przy garach na efekty pracy. Ich wegetariańska wersja ma jednak to do siebie, że przygotowuje się ją dużo szybciej, ponieważ nie trzeba gołąbków gotować po zawinięciu. Nie ma zatem na co czekać. Przedstawiam Wam przepis na gołąbki z kaszą, soczewicą i sosem grzybowym.

Czego potrzebujemy?

Mała porcja (redukcja) Duża porcja (masa)
30 g kaszy jęczmiennej
30 g czerwonej soczewicy
2 liście sparzonej kapusty włoskiej
0,5 cebuli
50 g marchewki
100 g grzybów (mogą być pieczarki)
60 g śmietany
cukier
sól
pieprz
lubczyk
olej do smażenia
50 g kaszy jęczmiennej
50 g czerwonej soczewicy
3 iście sparzonej kapusty włoskiej
0,5 cebuli
50 g marchewki
100 g grzybów (mogą być pieczarki)
60 g śmietany
cukier
sól
pieprz
lubczyk
olej do smażenia

Co należy zrobić?

1. Sparz kapustę w posłodzonej i posolonej wodzie. Wytnij z niej głąb i zerwij kilka pierwszych liści, które zazwyczaj są twarde. Gotuj około 10 minut. Można wybrać ulubiony rodzaj kapusty, ja wybrałam akurat włoską. Kapusta na gołąbki wegetariańskie parzy się dłużej niż na klasyczne, ponieważ potem nie będziemy już gotować gołąbków. Kapusta musi być wystarczająco miękka, żeby móc ją od razu zjeść. Jeśli liście w środku nie sparzą się wystarczająco, można oberwać te z wierzchu i wrzucić kapustę jeszcze na kilka minut do gotującej się wody. W razie potrzeby powtórzyć proces.

2. Ugotuj kaszę jęczmienną i soczewicę (może być w jednym garnku).

3. Podsmaż na patelni cebulę i marchewkę.

4. Pomieszaj kaszę, soczewicę, cebulę i marchewkę. Dopraw solą, pieprzem i lubczykiem wedle uznania (w mojej wersji jest dużo czarnego pieprzu i dużo lubczyku – polecam!).

5. Zawiń kaszę w kapustę. Moja kapusta była spora i miała dosyć duże liście, dlatego na małą porcję wyszły mi 2 gołąbki, a na dużą 3. Jeśli kapusta będzie mniejsza, gołąbki też będą mniejsze, a zatem będzie ich więcej.

6. Podsmaż grzyby na patelni. Dodaj do nich trochę wody (tak, żeby przykryła grzyby) i gotuj przez chwilę. Dopraw solą i pieprzem. Zabiel śmietaną. Pamiętaj, żeby zahartować śmietanę, czyli dodać do niej najpierw kilka łyżek gorącego płynu z patelni i dopiero wówczas wlać śmietanę na patelnię.

7. Ułóż gotowe gołąbki w naczyniu żaroodpornym. Polej sosem. Piecz w piekarniku około 30 minut w 200 stopniach.

Wartości odżywcze:

Mała porcja Duża porcja
18 g białka
10 g tłuszczu
55 g węgli
360 kcal
20 g białka
11 g tłuszczu
81 g węgli
480 kcal
Gołąbki z kaszą jęczmienną, soczewicą i sosem grzybowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry