Domowa granola malinowa z orzechami laskowymi

Na pożywne śniadanie, do pochrupania albo na słodką kolację – granola pasuje na różne okazje. Można ją robić w tylu wariantach, że na pewno się nie znudzi! Zapraszam na przepis na domową granolę malinową.

Czego potrzebujemy (na 6 porcji)?

  • 250 g płatków owsianych
  • 50 g suszonych daktyli
  • 50 g miodu
  • 150 g malin (mogą być mrożone)
  • 100 g orzechów laskowych
  • łyżka (10 g) oleju (u mnie kokosowy)

Co należy zrobić?

1. Upiecz orzechy – około 10 minut w 120 stopniach w piekarniku. Zdejmij z nich skórę. Jeśli część skóry nie będzie chciała odejść, nie przejmuj się tym.

2. Pokrój daktyle. Wrzuć je do garnka razem z malinami. Dodaj łyżkę oleju. Smaż dżem, dopóki nie odparuje z niego nadmiar wody.

3. Pomieszaj w misce płatki owsiane, dżem i miód.

4. Wyłóż blachę papierem do pieczenia, a następnie wrzuć na nią płatki z owocami. Piecz w 180 stopniach przez około 30-40 minut. Mieszaj granolę raz na 5-10 minut, żeby kontrolować, czy się nie przypala. Granola powinna być chrupiąca, ale nie spalona.

5. Przedłóż płatki do słoika lub innego naczynia i dorzuć orzechy. Lepiej nie piec orzechów razem z płatkami, dlatego że orzechy poddawane obróbce termicznej tracą swoje prozdrowotne właściwości. Im dłużej poddajemy je działaniu wysokiej temperatury, tym gorzej.

6. Jedz granolę z ulubionym mlekiem, jogurtem albo serkiem. Sama też będzie przepyszna!

Wartości odżywcze (dla 1 porcji):

  • 9 g białka
  • 15 g tłuszczu
  • 46 g węglowodanów
  • 330 kcal
Domowa granola malinowa z orzechami laskowymi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry