Jagielnik czekoladowo-orzechowy z borówkami

Tak mi się spodobało robienie jagielnika, że postanowiłam przetestować inną wersję. Tym razem zapraszam do lektury przepisu na przepyszny jagienik czekoladowo-orzechowy bez pieczenia, bez mąki, bez mleka i bez cukru.

Czego potrzebujemy?

  • 140 g orzechów laskowych
  • 100 g migdałów
  • 100 g suszonych daktyli
  • 30 g suszonej żurawiny
  • 120 g kaszy jaglanej
  • 800 ml mleka owsianego (lub innego)
  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 20 g kakao (opcjonalnie – dla ładniejszego koloru)
  • 20 g ksylitolu (lub innego słodzidła)
  • 100 g borówek (lub innych owoców)
  • zioła do dekoracji

Co należy zrobić?

1. Ugotuj kaszę jaglaną w mleku owsianym. Gdy mleko trochę się podgrzeje, dodaj czekoladę, kakao i ksylitol. Kiedy kasza wciągnie już prawie całe mleko, zdejmij ją z ognia i przykryj, żeby mogła zaabsorbować resztę płynu. Wtedy na pewno się nie przypali. 🙂 Pamiętaj, żeby w czasie gotowania często mieszać kaszę.

2. Namocz daktyle i żurawinę w gorącej wodzie przez ok. 20 minut. Potem odlej wodę i odsącz owoce z jej nadmiaru.

3. Orzechy laskowe wrzuć do piekarnika na 15 minut na 100 stopni, żeby odeszła z nich skóra. Po wyjęciu orzechów z piekarnika, obierz je. Jeśli część skóry nie będzie chciała odejść, nie przejmuj się tym.

3. Zblenduj orzechy laskowe i migdały na mąkę. Dodaj namoczone suszone owoce i blenduj dalej. Masa powinna być plastyczna, ale nie płynna. Jeśli się nie lepi, dodaj odrobinę wody.

4. Wyłóż formę do ciasta papierem do pieczenia, a następnie rozłóż orzechową warstwę. Wstaw ją na jakiś czas do lodówki.

5. Gdy kasza jaglana przestygnie, wyłóż ją na warstwę orzechową.

6. Wygładź mokrą łyżką wierzch tarty.

7. Udekoruj ciasto owocami i ziołami.

8. Wstaw jagielnik do lodówki na kilka godzin. Jeśli nie możesz się doczekać, nie przejmuj się walorami estetycznymi i jedz od razu!

Jeśli szukasz więcej pomysłów na kaszę jaglaną na słodko zapraszam po przepis na jagielnik chałwowo-orzechowy.

Wartości odżywcze

W małej porcji (ciasto podzielone na 12 kawałków):

  • 8 g białka
  • 16 g tłuszczu
  • 29 g węgli
  • 280 kcal

W porcji dla łasuchów (ciasto podzielone na 8 kawałków):

  • 12 g białka
  • 24 g tłuszczu
  • 43 g węgli
  • 420 kcal
Jagielnik czekoladowo-orzechowy z borówkami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry