Najbardziej buraczany krem z pieczonych buraków

Dzisiaj mam dla Was przepis na krem z pieczonych buraków. Jest to najbardziej buraczana zupa, jaką miałam okazję jeść. Jej przygotowanie wymaga 5 minut pracy i 2 godzin czekania, więc jest to przepis dla leniwych, ale cierpliwych. Nie przedłużając – krem z buraków z fetą oraz pestkami dyni i nasionami słonecznika.

Czego potrzebujemy?

Do zupy (na 6 porcji):

  • 1 kg buraków
  • 2 dużych cebul
  • bulionu (u mnie bulion resztkowy na głąbach z brokułów, obierkach z marchewek i pietruszki oraz resztkach cukinii, bakłażana, papryki i cebuli; przepis na bulion resztkowy znajdziesz tutaj)
  • soli, pieprzu, majeranku, czosnku niedźwiedziego (według uznania – u mnie dużo pieprzu, dużo majeranku)

Do podania (na 1 porcję):

  • 30 g fety
  • 10 g pestek dyni
  • 10 g nasion słonecznika

Co należy zrobić?

  1. Nastaw bulion.
  2. Zawiń w folię aluminiową umyte buraki (nie obieraj ich!) oraz cebulę. Wstaw do piekarnika. Piecz w 220 stopniach około dwóch godzin.
  3. Zrelaksuj się, poczytaj książkę, obejrzyj serial, pobaw się z dziećmi. Masz 2 godziny wolnego! 🙂
  4. Po wyjęciu warzyw z piekarnika odkrój części, które będą Ci przeszkadzać (ja odkroiłam tylko końcówki, nie obierałam buraków), pokrój na mniejsze kawałki (nie trzeba kroić drobno, i tak wszystko zostanie zmiksowane), wrzuć warzywa do gotowego bulionu i zblenduj.
  5. Dopraw solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem niedźwiedzim.
  6. Serwuj z fetą i ziarnami.

Wartości odżywcze (dla 1 porcji):

  • 14 g białka
  • 14 g tłuszczu
  • 22 g węgli
  • 260 kcal.

Jeśli chcesz, żeby zupa była bardziej treściwa, wrzuć więcej dodatków – na przykład 50 g fety i po 20 g nasion. Możesz dorzucić także zamiast nich orzechy ziemne. Makroskładniki wyglądają wówczas tak:

  • 24 g białka
  • 30 g tłuszczu
  • 27 g węgli
  • 470 kcal.
Najbardziej buraczany krem z pieczonych buraków

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry