Makaron na wschodnią modłę – opróżniamy kuchnię

Lada moment czeka mnie przeprowadzka, więc próbuję wykorzystać nie tylko resztki z lodówki, lecz także te, które zalegają w zamrażarce i w szafkach. Tu zostało 100 gramów takiego makaronu, tu 50 innego, gdzieś trochę szpinaku, w zamrażarce pootwierane resztki mrożonek… Za dużo się tego wszystkiego zrobiło! I tak powstał przepis na ekspresowy makaron z warzywami.

Czego potrzebujemy?

  • 20 g makaronu (u mnie ten)
  • 100 g zielonego groszku (u mnie mrożony)
  • pół cebuli
  • 70 g szpinaku
  • 50 g wędzonego tofu
  • oleju do smażenia
  • przypraw (u mnie znalezione w lodówce: sos sojowy, pasta curry i trawa cytrynowa)

Co należy zrobić?

1. Ugotuj makaron.

2. Podsmaż cebulę na oleju. Dorzuć pokrojone w kostkę tofu. Polej wszystko dwoma łyżkami sosu sojowego, dodaj resztę przypraw (u mnie pół łyżeczki trawy cytrynowej i łyżeczka pasty curry) i smaż na dużym ogniu, dopóki tofu się nie przyrumieni, cały czas mieszając.

3. Dorzuć na patelnię szpinak. Zamieszaj go kilka razy i zdejmij patelnię z ognia. Szpinak i tak jeszcze trochę opadnie pod wpływem temperatury.

4. Wymieszaj warzywa z makaronem.

Wartości odżywcze:

  • 21 g białka
  • 10 g tłuszczu
  • 44 g węgli
  • 330 kcal.

Żeby zwiększyć kaloryczność dania, można dodać 40 g makaronu oraz dosypać 20 g orzechów ziemnych. Wartości odżywcze wyglądają wtedy tak:

  • 28 g białka
  • 15 g tłuszczu
  • 54 g węgli
  • 440 kcal.

Zaletą tego dania jest czas, jaki trzeba poświęcić na jego przygotowanie. W 15 minut można się już zajadać pysznym makaronem. Nie zwlekajcie! Ciepły najlepszy!

Makaron na wschodnią modłę – opróżniamy kuchnię

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry