1500 kalorii #1

Często piszę, że układanie diety nie jest takie trudne, jak może się to na początku wydawać. Zdaję sobie jednak sprawę z tego, że może to być przytłaczające – zwłaszcza na początku. Żeby ułatwić Wam to zadanie, wrzucam inspirację – przykłady posiłków z mojej diety ułożonej na 1500 kalorii.

Niech Was nie przeraża różnorodność dań! Gotuję raz na trzy dni. To, co mogę przygotować wcześniej, pakuję w pudełka i tylko wyciągam z lodówki w odpowiednim momencie. Pozostałe dania wymagają minimalnego zaangażowania przed wyjściem do pracy. O tym, jak sobie radzę z rozplanowywaniem diety i czasu gotowania pisałam już tutaj i tutaj.

Do dzieła!

Śniadanie – kanapki z jajkiem i awokado
Składniki 2 kromki żytniego chleba
30 g awokado
1 jajko na twardo
pół papryki
1 kiszony ogórek
sól, pieprz
Przygotowanie 1. Jajka ugotuj wcześniej na kilka dni i przechowuj w lodówce, żeby nie tracić rano czasu.
2. Posmaruj chleb awokado, ułóż na górze jajka. Dopraw solą i pieprzem.
3. Obok pokrój warzywa.
Wartości odżywcze 12 g białka
12 g tłuszczu
52 g węgli
360 kcal
Drugie śniadanie – serek homogenizowany z malinami
Składniki 200 g serka homogenizowanego naturalnego
50 g malin (mogą być mrożone)
10 g pestek dyni
Przygotowanie Pomieszaj wszystko i jedz.
Wartości odżywcze 21 g białka
5 g tłuszczu
19 g węgli
190 kcal
Obiad – ryż z cukinią i pieczarkami
Składniki 30 g ryżu basmati
100 g pieczarek
100 g cukinii
pół dużej cebuli
10 g orzechów ziemnych
olej do smażenia
sól, pieprz, estragon
Przygotowanie 1. Ugotuj ryż.
2. Pokrój warzywa.
3. Podsmaż cebulę na oleju. Dodaj pieczarki. Smaż, dopóki nie odparuje nadmiar wody.
4. Dodaj cukinię. Dopraw solą, pieprzem i estragonem. Przerwij smażenie, kiedy cukinia zrobi się miękka, ale wciąż jeszcze będzie lekko chrupiąca.
5. Pomieszaj ryż z warzywami. Gotowe danie posyp orzechami.
6. Całe danie można przygotować na kilka dni i przechowywać w lodówce.
Wartości odżywcze 11 g białka
11 g tłuszczu
34 g węgli
270 kcal
Podwieczorek – tortilla z jajkiem i warzywami
Składniki 1 tortilla
2 jajka sadzone
warzywa (u mnie świeży ogórek, szpinak i pomidor)
Przygotowanie 1. Usmaż jajka.
2. Pokrój warzywa.
3. Ułóż wszystko w tortilli i zawiń.
Wartości odżywcze 21 g białka
15 g tłuszczu
33 g węgli
360 kcal
Kolacja – krem z pieczonych buraków
Przepis tutaj.
Wartości odżywcze 14 g białka
19 g tłuszczu
22 g węgli
310 kcal

Całe menu ma:

  • 79 g białka
  • 62 g tłuszczu
  • 160 g węglowodanów
  • 1490 kcal.
1500 kalorii #1

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry