Jesienny lunchbox – kasza jaglana z dynią, cukinią i fetą

Ostatnie tygodnie były bardzo intensywne. Warsztaty kulinarne, przeprowadzka, nowa praca… Zostawiło to również ślad w mojej kuchni. Staram się spędzać na gotowaniu jak najmniej czasu, więc zaowocowało to kilkoma bardzo prostymi przepisami na pudełka do pracy. Pierwszy z nich to lekka jesienna kasza z warzywami.

Czego potrzebujemy?

  • 40 g kaszy jaglanej
  • 40 g sera feta
  • 150 g cukinii
  • 100 g dyni
  • pół cebuli (ok. 50 g)
  • łyżeczka oleju do smażenia (5 g)
  • sól, pieprz, estragon

Co należy zrobić?

1. Ugotuj kaszę.

2. Pokrój cebulę w pióra i podsmaż na oleju.

3. Pokrój cukinię i dynię i dodaj do cebuli. Dopraw solą, pieprzem i estragonem wedle uznania (u mnie sporo pieprzu i czubata łyżeczka estragonu). Smaż ok. 5 minut. Warzywa powinny być lekko chrupiące.

4. Pomieszaj warzywa z kaszą.

5. Pokrój fetę i ułóż na wierzchu dania.

Przygotowanie dania zajmuje ok. 20 minut. Można zrobić więcej na kilka dni i przechowywać w pudełkach w lodówce.

Wartości odżywcze:

  • 15 g białka
  • 13 g tłuszczu
  • 45 g węgli
  • 350 kcal
Jesienny lunchbox – kasza jaglana z dynią, cukinią i fetą

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry