Czerwono-czerwony makaron dla zabieganych

Wrzesień się już kończy, a ja z jednej strony jeszcze dobrze nie zauważyłam, że się zaczął, a z drugiej mam wrażenie, że kończy się już pierwszy semestr, a nie tylko pierwszy miesiąc nauki. Moi uczniowie mierzą się codziennie z nowymi wyzwaniami, a ja wciąż walczę z tym samym – ze sprawną organizacją moich obowiązków. W ostatnim czasie udało mi się jeszcze bardziej uprościć moje przepisy, przez co w folderze ze zdjęciami na bloga mam właściwie same zdjęcia lunchboxów. Dzisiaj zapraszam więc na ekspresowe danie w kolorze czerwieni, które powinno trochę przezwyciężyć jesienną już aurę za oknem! Makaron z czerwoną papryką i pomidorkami koktajlowymi.

Czego potrzebujemy?

  • 50 g makaronu pełnoziarnistego
  • 1 papryki (ok. 200 g)
  • pół sporej cebuli
  • 100 g pomidorów koktajlowych
  • łyżeczki oleju do smażenia (5 g)
  • soli, ostrej papryki, cząbru

Co należy zrobić?

1. Ugotuj makaron.

2. Pokrój cebulę w pióra i podsmaż na oleju.

3. Pokrój paprykę i smaż ok. 5 minut (powinna być wciąż chrupiąca).

4. Dorzuć na patelnię przyprawy. Cząber można zastąpić oregano.

5. Pod koniec smażenia wrzuć na patelnię przekrojone na połówki lub ćwiartki pomidory koktajlowe. Smaż jeszcze 2 minuty.

6. Podawaj makaron z warzywami.

Czas przygotowania to około 15 minut.

Wartości odżywcze:

  • 12 g białka
  • 7 g tłuszczu
  • 53 g węgli
  • 320 kalorii
Czerwono-czerwony makaron dla zabieganych

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry